Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeShowbizzAngelina Jolie se prisjeća posjete Memorijalnom centru u Potočarima

Angelina Jolie se prisjeća posjete Memorijalnom centru u Potočarima

Angelina Jolie, poznata glumica i humanitarka, prisjeća se posjete Memorijalnom centru u Potočarima koji je posjetila tokom 2014. godine zajedno sa svojim bivšim suprugom, Bradom Pittom. Tokom posjete, Angelina je nosila Cvijet Srebrenice na svom kaputu, simbol borbe protiv genocida i ubijanja ljudi.

Cvijet Srebrenice, napravljen 2011. godine, predstavlja snažan podsjetnik na stradanja koja su se desila u Srebrenici tokom genocida 1995. godine. Ovaj simbol se i danas nosi kako bi se osiguralo da se najveća stradanja ljudi u Evropi nakon Drugog svjetskog rata nikada ne zaborave i ne ponove.

Glumica je 2015. godine napisala pismo u kojem ističe da nikada neće zaboraviti trenutak kada je prolazila kroz Potočare. Hladni prostor, zidovi ispunjeni pričama i sjećanjima, ostavljaju neizbrisiv trag užasa koji prodire do kostiju. To je trenutak koji je natjerao Angelinu da se zapita kako bi bilo moguće preživjeti gubitak porodice u tako zlim okolnostima.

Ipak, uprkos tom zlu, Angelina je naišla na snažan kontrast – majke Srebrenice koje su ispunjene dobrotom, dostojanstvom i hrabrošću. Njihova odluka da se ne prepuste mržnji i osveti predstavlja snagu uma koja je ostavila Angelinu bez riječi.

Angelina Jolie je poznata po svom angažmanu u humanitarnim projektima širom svijeta. Njen posjet Memorijalnom centru u Potočarima, kao i nošenje Cvijeta Srebrenice, svjedočanstvo je njenog dubokog poštovanja prema žrtvama genocida i njene želje da se svijet podsjeti na njihovu patnju.

Nadamo se da će ovaj posjet i svjedočenje Angeline Jolie pomoći u širenju svijesti o stradanju u Srebrenici i podizanju glasa protiv genocida i nasilja nad ljudima.

Foto: D. S./Klix.ba

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -