Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetKina odgovorila na optužbe iz NATO-a: "Samit u Washingtonu pun ratoborne retorike"

Kina odgovorila na optužbe iz NATO-a: “Samit u Washingtonu pun ratoborne retorike”

Nakon optužbi iz NATO-a da Kina osigurava opremu dvostruke namjene koja omogućava Rusiji da izrađuje projektila, bombe i avione za napade na Ukrajinu, iz Kine je stigao odgovor u kojem se odbacuju navodi iz izjave NATO-a. Kineski zvaničnici tvrde da je samit u Washingtonu pun ratoborne retorike, a da su optužbe protiv Kine ispunjene provokacijama, lažima, huškanjem i klevetama.

U odgovoru iz Kine ističe se da Kina nije kreator krize u Ukrajini te da deklaracija NATO summita odražava hladnoratovski mentalitet. Ova izjava jasno pokazuje trenutni međunarodni jaz između Zapada i Kine.

Generalsekretar NATO-a Jens Stoltenberg nedavno je istakao važnost uloge Kine u snabdijevanju Rusije opremom za vojsku. On je naglasio da je Kina odgovorna za omogućavanje ruske ratne agresije protiv Ukrajine. Međutim, Kina tvrdi da su ove optužbe neutemeljene i da NATO samit u Washingtonu ima cilj daljnje podgrijavanje tenzija i sukoba.

Ova najnovija izjava Kine u sukobu s NATO-om samo produbljuje problematične odnose između Zapada i Kine. S obzirom na sve veći geopolitički jaz, moguće je da bismo mogli svjedočiti daljnjem pogoršanju odnosa između NATO-a i Kine, što bi moglo imati dalekosežne posljedice na međunarodnu sigurnost.

Iako se ova vijest fokusira na napetosti između NATO-a i Kine, treba napomenuti da su ove izjave samo jedan dio većeg globalnog sukoba koji se vodi zbog situacije u Ukrajini. Očekuje se da će se situacija i dalje razvijati, a ova posljednja izjava iz Kine samo dodaje gorivo na vatru.

Kako će se dalje odvijati odnosi između NATO-a i Kine, ostaje da se vidi, ali je jasno da su tenzije na vrhuncu i da će rješenje ovog konflikta biti teško postići.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -