Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNATO saveznici se odupiru prijetnjama i snažno podržavaju region Zapadnog Balkana

NATO saveznici se odupiru prijetnjama i snažno podržavaju region Zapadnog Balkana

Na samom početku najnovije deklaracije, saveznici NATO-a su istakli svoju odlučnost da se snažno odupru svim prijetnjama po sigurnost alijanse. Naglašeno je kako NATO ostaje najjača alijansa u historiji, te da jedinstveno i solidarno stoje pred brutalnim ratom na evropskom kontinentu u trenucima krize za njihovu sigurnost. Sekcija deklaracije je posebno istakla Član 5. Washingtonskog ugovora, u kojem se navodi da će NATO braniti jedni druge i svaki centimetar savezničke teritorije.

Jedan od zanimljivih aspekata deklaracije je povećano izdvajanje država članica za budžet odbrane. Saveznici su potvrdili da će u mnogim slučajevima biti potrebna sredstva iznad 2 posto BDP-a kako bi se otklonili postojeći nedostaci i ispunili zahtjevi u svim oblastima odbrane.

Deklaracija se također osvrnula na značaj regije Balkana za NATO. Saveznici su istakli sposobnost Alijanse da poboljša politički dijalog i praktičnu saradnju sa Zapadnim Balkanom kako bi se podržale reforme, regionalni mir i sigurnost, te se suprotstavilo zlonamjernom utjecaju. Posebno je naglašeno da NATO ostaje posvećen aktivnom angažmanu u regiji Zapadnog Balkana, uključujući i aktivnosti preko KFOR-a na Kosovu koje predvodi NATO.

Ova najnovija deklaracija pokazuje odlučnost i podršku saveznika NATO-a da se suoče sa sigurnosnim izazovima i da podrže regiju Zapadnog Balkana. Njihova posvećenost regionalnom miru i sigurnosti je jasno istaknuta u ovom dokumentu, što će pružiti dodatnu sigurnost stanovništvu Balkana.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -