Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIzraelska vojska naređuje protjerivanje Palestinaca iz Gaze

Izraelska vojska naređuje protjerivanje Palestinaca iz Gaze

Izraelska vojska je izdala naredbu kojom se nalaže svim Palestincima u gradu Gazi da napuste svoje domove. Navode da su ove upute dio psihološkog rata koji Izrael vodi protiv Palestinaca. Stanovnici su pozvani da se upute u humanitarnu zonu koja se nalazi u al-Mawasiji, području na južnom kraju Pojasa Gaze, koje je prethodno bilo na udaru izraelske vojske.

Ministarstvo je brzo reagovalo na ove naredbe, tvrdeći da su tzv. sigurni hodnici zapravo “hodnici smrti” i da oni koji pokušaju pobjeći vjerovatno neće preživjeti. U prethodnim slučajevima evakuacije, Palestinci su bili upucani ili uhapšeni prilikom pokušaja da se kreću prema jugu duž Salah al-Dina, ceste koja se proteže duž Gaze.

Ova najnovija naredba evakuacije dolazi u vrijeme kada Izraelska vojska intenzivira napade na Gazu. Stanovnici Gaze su suočeni sa stalnim bombardovanjima i gubitkom života i imovine. Ovakva politika protjerivanja ima za cilj oslabiti otpor Palestinaca i dodatno destabilizovati situaciju u Gazi.

Međunarodna zajednica osuđuje ovakve postupke Izraelske vojske i poziva na prestanak nasilja. Humanitarne organizacije također upozoravaju na humanitarnu krizu u Gazi i apeluju na međunarodnu zaštitu civila.

Izrael nastavlja provoditi politiku protjerivanja Palestinaca, dok oni ostaju zarobljeni između izraelskih granica i neprijateljske vojske. Sve dok se ne pronađe trajno političko rješenje, stanovnici Gaze će ostati u stalnom strahu za svoje živote i sigurnost.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -