Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPro-izraelske grupe zadovoljne odlukom Meta o zabrani izraza "cionist"

Pro-izraelske grupe zadovoljne odlukom Meta o zabrani izraza “cionist”

Proizraelske grupe izrazile su zadovoljstvo nakon što je Meta najavila da će produljiti zabranu izraza “cionist”. Kompanija, koja uključuje platforme poput Facebooka, Instagrama i Threadsa, odlučila je ukloniti sadržaj koji koristi ovaj izraz za kritiziranje izraelskih građana.

Također, Meta će zabraniti sadržaj koji tvrdi da cionisti “kontroliraju svijet ili medije”. Ova odluka dolazi nakon višemjesečne istrage o tome kako se ovaj izraz koristi u historiji i na društvenim mrežama, posebno za vrijeme trajanja rata u Gazi.

Stručnjak za antisemitizam, Brendan McGeever, opisao je najavu kao “problematičnu” i izrazio brigu da će ona potkopati borbu protiv pravog antisemitizma. Kritičari tvrde da zabrana izraza “cionist” može ograničiti slobodu izražavanja.

Meta je istakla da je pri donošenju ove odluke konsultirala preko 145 historičara, grupa za ljudska prava, pravnih stručnjaka i zagovornika slobode izražavanja širom svijeta.

Odluka je naišla na oštre reakcije korisnika društvenih mreža, koji su izrazili negodovanje zbog mogućeg ograničavanja slobode izražavanja i zadovoljstva proizraelskih grupa.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -