Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaRepublika Kosovo proglašava 11. juli za Dan komemoracije za Srebrenicu

Republika Kosovo proglašava 11. juli za Dan komemoracije za Srebrenicu

Republika Kosovo je kao jedna od prvih zemalja koje su provodile UN rezoluciju o genocidu u Srebrenici donijela odluku da će 11. juli biti službeno proglašen Danom komemoracije za Srebrenicu. Ova vijest je objavljena na Twitteru od strane kosovske političarke Donike Gërvalle-Schwarz.

Republika Kosovo se pridružuje Turskoj koja također obilježava 11. juli kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Ova odluka dolazi nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kojom su članice pozvane da ovaj datum proglase kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Ova odluka ima veliku simboličnu vrijednost i predstavlja podršku žrtvama genocida u Srebrenici. Također, ovo je još jedan korak ka međunarodnom priznanju zločina koji se dogodio u Srebrenici. Proglašavanjem 11. jula kao Dana komemoracije, Republika Kosovo pokazuje svoju solidarnost sa bosanskim narodom i želi da se ovaj zločin nikada ne zaboravi.

Očekuje se da ovaj Dan komemoracije za Srebrenicu bude obilježen s posebnim ceremonijama i događajima kako bi se odata počast žrtvama genocida. Također, ova odluka će sigurno privući pažnju međunarodne zajednice i stvoriti prostor za dalju raspravu o suočavanju s prošlošću i prevenciji genocida u budućnosti.

Republika Kosovo se pokazala kao država koja se snažno zalaže za ljudska prava i pravdu. Ova odluka će ne samo ojačati diplomatske veze između Kosova i Bosne i Hercegovine, već će i dodatno podići svijest o genocidu u Srebrenici i potrebi da se takvi zločini više ne ponavljaju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -