Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaAmerički general Wesley Clark: Srbija je "magnet koji privlači ruski imperijalizam na...

Američki general Wesley Clark: Srbija je “magnet koji privlači ruski imperijalizam na Balkan”

Američki general Wesley Clark je iznio svoje zabrinutosti u vezi sa Srbijom i njenom ulogom na Balkanu. Clark je u razgovoru za Radio Slobodna Evropa istakao da je Srbija “magnet koji privlači ruski imperijalizam na Balkan” te je upozorio da bi nedjelovanje u vezi sa ovim pitanjem moglo dovesti do novih sukoba na Balkanu.

Prema generalu Clarku, Srbija predstavlja destabilizirajući faktor na Kosovu, kao i u Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. On je naglasio da je ključno da Rusija buduće veze sa Srbijom spusti na drugi nivo, kako bi se ova zemlja okrenula Zapadu.

“Put ka rješenju je poraz Rusije u Ukrajini, kako bi podrška Rusije Srbiji bila smanjena,” izjavio je Clark. “Kada Srbija shvati svoju budućnost sa Zapadom, neće biti problema sa Kosovom.”

Izjave generala Clarka dolaze u vrijeme kada su tenzije između Rusije i Zapada na Balkanu sve veće. Srbija se nalazi u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji, ali istovremeno održava snažne veze sa Rusijom. Ove izjave ukazuju na sve veći pritisak na Srbiju da se jasnije opredijeli između dvije strane.

Iako je general Clark upozorio na moguće sukobe na Balkanu, ostaje da se vidi hoće li ove izjave utjecati na politički kurs Srbije. Janjičari su svestrano komentari, činjenje samo blagu promjenu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -