Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPredsjednik CHP-a: Ujedinjene nacije proglasile 11. juli Danom sjećanja na genocid u...

Predsjednik CHP-a: Ujedinjene nacije proglasile 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici

Predsjednik Republičke narodne stranke (CHP) Turan Ozel izjavio je danas da su Ujedinjene nacije proglasile 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Ozel je istakao važnost ove odluke, koja simbolizira priznavanje tragedije koja se dogodila prije 26 godina.

Na konferenciji za novinare, Ozel je podsjetio da je tri godine prije genocida tadašnji predsjednik CHP-a Deniz Baykal prvi put posjetio Mostar, dok je srpska paravojska još uvijek okupirala velike dijelove Bosne i Hercegovine. Baykal je upozorio svijet da će se dogoditi velika katastrofa, genocid, ako ne budu poduzete mjere predostrožnosti.

“Nisu poslušali Baykala. Svi su imali izgovor, baš kao što sada svi imaju izgovor u vezi s Palestinskim problemom”, kazao je Ozel.

Međutim, naglasio je da su Ujedinjene nacije konačno proglasile 11. juli kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici. “Nećemo dopustiti da se Sivas, Bašbağlar, Srebrenica zaborave, nećemo ostaviti Palestinu samu i dopustiti da se ova katastrofa nastavi”, poručio je predsjednik CHP-a.

Ozel je također istakao da su cvijet artemisije, poznat i kao “cvijet smrti” ili “cvijet sjećanja”, simbol koji će nositi na reverima u Sarajevu u četvrtak. Cvijet sa 11 latica simbolizira 11. juli, dok zelena boja cvijeta predstavlja nadu, a bijela boja simbolizira nevinost.

Ova odluka Ujedinjenih nacija može biti korak naprijed u suočavanju s prošlošću i priznanju stradanja žrtava srebreničkog genocida. Očekuje se da će ovo priznanje potaknuti daljnje napore u osiguravanju pravde za žrtve i sprečavanju genocida u budućnosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -