Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIranski akteri se predstavljaju kao aktivisti na internetu, upozorava šefica obavještajnih službi...

Iranski akteri se predstavljaju kao aktivisti na internetu, upozorava šefica obavještajnih službi SAD

Šefica obavještajnih službi Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Avril Haines, upozorila je na aktivnosti iranskih aktera koji se na internetu predstavljaju kao aktivisti, pokušavajući potaknuti proteste i pružati finansijsku podršku demonstrantima.

Haines je izjavila da se iranska vlada oslanja na platforme društvenih medija kako bi ostvarila utjecaj i prilagođavala svoje cyber aktivnosti. Pozvala je američke građane da budu oprezni prilikom stupanja u kontakt s osobama koje ne poznaju.

Ovo upozorenje dolazi nakon prethodnih upozorenja Haines pred Kongresom u kojima je istaknula agresivne napore Irana u potkopavanju povjerenja u američke demokratske institucije, posebno uoči predsjedničkih izbora. Iran se, prema njenim riječima, oslanja na svoje obavještajne službe i internet influensere kako bi postigao svoje ciljeve.

U svjetlu ovih saznanja, važno je da pojedinci budu svjesni postojanja dezinformacija i manipulacija na internetu. Potrebno je provjeravati vjerodostojnost izvora informacija i izbjegavati dijeljenje neprovjerenih vijesti.

S obzirom na sve veću ulogu interneta u javnom prostoru, važno je razviti kritičko razmišljanje i educirati se o sigurnosti na internetu. U suprotnom, manipulativne aktivnosti kao što su prezentacije iranskih aktera kao aktivista mogu lako zavesti ljude i izazvati negativne posljedice.

Stoga, budimo oprezni i informirani korisnici interneta, te svjesni mogućnosti manipulacije i dezinformacija koje se šire putem društvenih medija.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -