Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetJulija Navaljna naloženo hapšenje - Optužena za pripadnost ekstremističkoj grupi

Julija Navaljna naloženo hapšenje – Optužena za pripadnost ekstremističkoj grupi

Vlasti Moskve su u utorak izdale nalog za hapšenje Julije Navaljne, udovice poznatog opozicionog političara Alekseja Navaljnog. Navodi se da je Julija optužena za pripadnost ekstremističkoj grupi. Ova vijest dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je ona izabrana na mjesto šefice Fondacije za ljudska prava (HRF).

Julija Navaljna naslijedila je Garija Kasparova, još jednog poznatog ruskog opozicionara koji živi u inostranstvu. HRF je neprofitna organizacija sa sjedištem u Njujorku koja se bavi promoviranjem i zaštitom ljudskih prava širom svijeta.

Ove optužbe i nalog za hapšenje dolaze u trenutku kada je aktivizam i političko djelovanje u Rusiji pod sve većim nadzorom vlasti. Mnogi kritičari kažu da se vlasti koriste pravosudnim sistemom kako bi ugušile bilo kakvo suprotstavljanje i suzbile opoziciju.

Julija Navaljna je supruga Alekseja Navaljnog, poznatog rusko opozicionog lidera koji je smrtno otrovan prošle godine. Njegovo trovanje i kasnija smrt izazvali su međunarodnu osudu i široku pažnju javnosti.

Navaljna je sada dodana na rusku potjernicu i njen boravak izvan Rusije otežava situaciju. Mnogi strahuju za njenu sigurnost i pozivaju na oslobađanje i zaustavljanje progona političkih aktivista i opozicionara.

Naš izvor iz Moskve kaže da su ove optužbe politički motivirane i da vlasti pokušavaju utišati svakoga ko se kritički suprotstavlja trenutnom režimu. Ostaje da vidimo kako će se situacija dalje razvijati i da li će biti međunarodne reakcije na hapšenje i optužbe Julije Navaljne.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -