Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetOdržavanje komemoracije za genocid u Srebrenici 1995. godine na osnovu rezolucije UN-a

Održavanje komemoracije za genocid u Srebrenici 1995. godine na osnovu rezolucije UN-a

Komemoracija za genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine bit će održana prema rezoluciji koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih naroda pod nazivom “Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine”. Ova rezolucija donesena je 23. maja ove godine kako bi se prepoznala važnost trajnog sjećanja na žrtve ovog genocida.

Planirano je da se komemoracija održi u plenarnoj dvorani Generalne skupštine UN-a 11. jula 2024. godine s početkom u 11:00 sati po lokalnom vremenu (17:00 sati po srednjoevropskom vremenu). Ovaj događaj će biti dostupan i putem UN TV-a, odnosno online prijenosa na stranici UN-a, kako bi ga svi zainteresovani mogli pratiti širom svijeta.

Komemoracija će biti održana na engleskom jeziku, omogućavajući tako široku prisutnost i razumijevanje međunarodne zajednice. Ovaj događaj ima za cilj pružiti poštovanje prema žrtvama genocida i odati priznanje značaju suočavanja s prošlošću kako bi se izgradila sigurnija budućnost.

Srebrenica je simbol stradanja i nepravde koje se dogodilo tokom rata u Bosni i Hercegovini, a ova komemoracija predstavlja značajan korak ka održavanju sjećanja na žrtve i osiguranju da se slični zločini nikada ne ponove. Ovaj događaj će također pružiti priliku za svijet da ponovno osnaži svoju posvećenost pravdi, pomirenju i zaštiti ljudskih prava.

S obzirom na njenu važnost i utjecaj, ovaj događaj će biti od značaja i za Bosnu i Hercegovinu, ali i za međunarodnu zajednicu u cjelini. Komemoracija će pružiti priliku za refleksiju, dostojanstvenu iskazivanje poštovanja i jačanje svijesti o nužnosti suočavanja s prošlošću kako bi se izgradila bolja i pravednija budućnost.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -