Petak, 18 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetTurska i Sirija najavljuju obnovu diplomatskih odnosa nakon 12 godina prekida

Turska i Sirija najavljuju obnovu diplomatskih odnosa nakon 12 godina prekida

Više od 12 godina nakon prekida diplomatskih veza između Turske i Sirije, Ankare i Damaska su najavile obnovu odnosa. Prekidanje diplomatskih veza uslijedilo je nakon što su protesti prerasli u građanski rat u Siriji, a Turska je podržavala naoružane opozicione skupine na sjeverozapadu u naporima da svrgnu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada s vlasti.

Prije prekida veza, predsjednik Turske Erdogan i sirijski predsjednik Assad bili su bliski i čak su zajedno sa svojim porodicama ljetovali u južnoj Turskoj 2008. godine. Međutim, prošle sedmice obojica su izrazila spremnost da okončaju napetosti i normaliziraju diplomatske odnose.

“Nismo bili neprijatelji sa Sirijom. Družili smo se sa Assadom kao porodica”, izjavio je Erdogan novinarima na povratku iz Berlina, gdje je prisustvovao utakmici na Evropskom prvenstvu u nogometu između Turske i Nizozemske.

Ova najava dolazi u trenutku kada turska vlada suočava sve veći pritisak da vrati milione sirijskih izbjeglica nazad u domovinu, zbog rastućeg neraspoloženja prema izbjeglicama. Nedavno su se dogodili antisirijski nemiri u centralnoj Turskoj, nakon vijesti o navodnom seksualnom uznemiravanju sedmogodišnje djevojčice od strane sirijskog izbjeglice. Stanovnici su protestirali i tražili odlazak Sirijaca iz zemlje.

Turska vlada vidi obnovu diplomatskih veza sa Sirijom kao korak naprijed u rješavanju situacije s izbjeglicama. Erdogan je naglasio potrebu za posredovanjem s susjedima, posebno s onima koji se nalaze uz granicu.

Obnavljanje diplomatskih odnosa između Turske i Sirije moglo bi imati značajan uticaj na situaciju u regionu, ali ostaje da se vidi kako će se razvijati ova nova era odnosa između ove dvije zemlje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -