Nedjelja, 22 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetSupruga Navalnog optužena za ekstremizam i suočava se sa hapšenjem

Supruga Navalnog optužena za ekstremizam i suočava se sa hapšenjem

Sud u Moskvi je optužuje da je dio ekstremističke grupe. Iako trenutno živi van Rusije po povratku bi odmah bila uhapšena. Ona je, podsjetimo, obećala da će se nastaviti zalagati za sve ono za šta se borio njen suprug.

Sud je saopćio da je uvažio zahtjev istražitelja i odredio preventivnu mjeru u vidu pritvora u trajanju od dva mjeseca. Ova vijest dolazi nakon što je suprug, Aleksej Navalni, i sam suočen sa sličnim nalogom za hapšenje nakon što se vratio iz Njemačke gdje je liječen od trovanja.

Navalni je uhapšen i kasnije osuđen na 19 godina zatvora zbog optužbi za ekstremizam. On je preminuo u februaru ove godine u arktičkoj kaznenoj koloniji, a njegove pristalice tvrde da je ubijen.

Supruga Navalnog se sada suočava sa istim sudbinskim putem. Njeno hapšenje, ukoliko se vrati u Rusiju, šalje snažnu poruku svima koji se protive trenutnoj vlasti. Njeni pristaše tvrde da je optužba za ekstremizam politički motivisana i da je samo još jedan način da se uguši glas opozicije.

Ova vijest se ubrzo proširila svijetom i izazvala šok i zabrinutost među aktivistima za ljudska prava. Pitanje slobode izražavanja i prava na političko djelovanje postavljaju se ponovo, dok se svijet pita koliko daleko će trenutna vlast ići da uguši opoziciju.

Supruzi Navalnog trenutno nije poznato da li će se vratiti u Rusiju i suočiti sa hapšenjem ili će ostati u egzilu i nastaviti borbu izvan granica zemlje. Bez obzira na to, njen slučaj zasigurno će nastaviti privlačiti pažnju medija i aktivista širom svijeta.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -