Nedjelja, 22 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetStručnjak upozorava na opasnost: "Svijet se suočava s najopasnijim trenutkom od 1945....

Stručnjak upozorava na opasnost: “Svijet se suočava s najopasnijim trenutkom od 1945. godine”

Sir Patrick, vojni stručnjak i bivši britanski general, upozorio je članice NATO-a da se svijet suočava s jednim od najopasnijih trenutaka još od kraja Drugog svjetskog rata. U intervjuu za Times, izrazio je zabrinutost zbog novih sila osovine – Rusije, Kine i Irana, i njihovog rastućeg oružja, pozivajući članice NATO-a da ozbiljno ulože u svoje vojne kapacitete.

Sir Patrick je istaknuo da te zemlje predstavljaju veću prijetnju od nacističke Njemačke 1939. godine te da je mogućnost izbijanja Trećeg svjetskog rata realna ukoliko se nešto ne preduzme. On je naglasio da su ove sile međusobno povezane i koordinirane na mnogo većem nivou nego što su to bile originalne sile osovine.

Međutim, stručnjaci naglašavaju da ne mora doći do sukoba ukoliko članice NATO-a poboljšaju svoje naoružanje. Sir Patrick je istakao da će Rusija dostići svoj maksimalni vojni kapacitet u roku od pet do deset godina, nakon čega bi postala ozbiljna prijetnja, slična onoj koju smo vidjeli tijekom rata u Ukrajini.

Ovo upozorenje dolazi u trenutku kada se međunarodne tenzije čini da su sve veće, pa je važno da članice NATO-a shvate ozbiljnost situacije i ulože potrebnu pažnju i resurse u jačanje svojih vojnih sposobnosti. Sigurnost svijeta ovisi o njihovoj brizi i spremnosti da se suoče s izazovima koji dolaze.

Strategijsko partnerstvo među članicama NATO-a bit će ključno za osiguranje mira i stabilnosti u budućnosti. Samo zajedničkim naporima i zajedničkom podrškom možemo osigurati da se “najopasniji trenutak od 1945. godine” ne pretvori u globalnu katastrofu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -