Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetKontroverza oko imenovanja aerodroma u Italiji

Kontroverza oko imenovanja aerodroma u Italiji

Nedavni prijedlog italijanske vlade da se jedan od najvažnijih međunarodnih centara u zemlji preimenuje po kontroverznoj ličnosti izazvao je brojne reakcije i polemike.

Ljevičarska grupa Mlade demokrate Lombardije pokrenula je peticiju u kojoj traže od vlasti da revidiraju svoju odluku. Oni naglašavaju da je sporno imenovati aerodrom po osobi koja je imala kontroverznu prošlost.

Osim toga, opozicione stranke također su se oglasile povodom ovog prijedloga. Pokret Pet zvjezdica istaknuo je da se Italija već suočavala s kontroverzama oko imenovanja aerodroma, poput slučaja Falcone i Borsellino, sudija koji su sudili mafiji, kao i imenovanja prema bivšem političaru Silviju Berlusconiju.

Reakciju na prijedlog imala je i potpredsjednica Gradskog vijeća Bielle, mjesta udaljenog 70 kilometara od aerodroma. Ona je izrazila nezadovoljstvo time što se aerodrom želi imenovati po osobi s kontroverznim djelovanjem te je ironično predložila da se ime aerodroma promijeni u “centar za masažu sa sretnim završetkom”.

Građani također nisu ostali ravnodušni na ovu vijest. Mnogi su se zapitali koje će ime biti sljedeće za neki od javnih objekata ili institucija.

Ova kontroverza oko imenovanja aerodroma pokazuje koliko je važno pažljivo odabrati ime nekog objekta ili institucije, s obzirom na povijest i kontroverze koje mogu biti povezane s određenom osobom. Također, izaziva raspravu o tome koliko treba uzeti u obzir mišljenje građana i stručne javnosti u procesu donošenja ovakve odluke.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -