Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetVojna razmjena između Rusije i Sjeverne Koreje izaziva zabrinutost

Vojna razmjena između Rusije i Sjeverne Koreje izaziva zabrinutost

Navodno prva vojna razmjena između Rusije i Sjeverne Koreje izaziva zabrinutost među svjetskim liderima. To se dešava nakon što su Vladimir Putin i Kim Jong Un potpisali Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu, koji uključuje međusobnu odbranu i vojnu saradnju.

Potpisivanjem ovog sporazuma, Rusija i Sjeverna Koreja su formalizirale svoje veze u vojnom smislu. Međutim, ova javna razvoj veza između ove dvije zemlje izaziva zabrinutost među dužnosnicima u Seulu i Washingtonu. Oni su zabrinuti zbog mogućnosti isporuke oružja iz Sjeverne Koreje u Rusiju, koje bi se moglo koristiti u ratu protiv Ukrajine. Također, postoji sumnja da Pjongjang prima pomoć od Moskve.

Ipak, i Rusija i Sjeverna Koreja negiraju bilo kakve vojne operacije. Prema sporazumu, obje zemlje će pružiti hitnu vojnu pomoć jedna drugoj u slučaju oružane agresije.

Ovo prijateljstvo između Rusije i Sjeverne Koreje posebno je zabrinulo južnokorejskog predsjednika Yoona Suk Yeola. On upozorava da će takva veza imati negativne posljedice na ekonomske odnose između Rusije i Južne Koreje.

Sporazum o strateškom partnerstvu Putin i Kim potpisali su 19. juna, a sada se očekuje daljnji razvoj vojne saradnje između ove dvije zemlje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -