Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetOptužen Bolsonaro za pronevjeru i pranje imovine u vezi s luksuznim nakitom...

Optužen Bolsonaro za pronevjeru i pranje imovine u vezi s luksuznim nakitom iz Saudijske Arabije

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro suočava se s optužbama za pronevjeru, pranje imovine i kriminalno udruživanje u vezi s luksuznim nakitom iz Saudijske Arabije. Istraga koja je pokrenuta protiv njega prošle sedmice dodatno povećava pritisak na čelnika krajnje desnice, koji je vladao u periodu od 2019. do 2022. prije nego što je izgubio pokušaj ponovnog izbora od Luiza Inácia Lule da Silve.

Prema policijskom izvještaju, postojalo je “zločinačko udruženje za pronevjeru darova visoke vrijednosti koji su primljeni zbog položaja bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara”. Nakit uključuje luksuzne satove Rolex i Patek Philippe optočene dijamantima, ogrlicu, prstenje i manšete, koji su navodno bili darovani i nekim vladinim službenicima koji djeluju u ime Bolsonara tokom međunarodnih putovanja.

Bolsonaro nije komentirao optužnice, ali je prethodno negirao bilo kakvu nepravdu u vezi s tim nakitom. Međutim, istraga i optužnice stvorile su pravnu i političku neizvjesnost za predsjednika koji je već izgubio politička prava do 2030. godine.

Associated Press je izvijestio o optužnici protiv Bolsonara na temelju informacija koje su dala dva izvora upoznata s istragom. Ipak, službeno otpečatanje izvještaja brazilskog Vrhovnog suda pružilo je potpuni uvid u optužbe koje terete vođu krajnje desnice.

Sada će glavni brazilski tužitelj, Paulo Gonet, analizirati policijski izvještaj i odlučiti hoće li podići optužnicu protiv Bolsonara i prisiliti ga na suđenje. Ove optužbe predstavljaju veliki test za brazilsko pravosuđe i političku stabilnost zemlje.

Brazilski građani i međunarodna zajednica pažljivo prate razvoj ove istrage, a ishod će neizbježno utjecati na daljnju političku karijeru Jaira Bolsonara, kao i na političku situaciju u Brazilu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -