Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetKineski diplomata upozorava studente: "Izbjegavajte pojednostavljivanje složenosti odnosa između Kine i SAD"

Kineski diplomata upozorava studente: “Izbjegavajte pojednostavljivanje složenosti odnosa između Kine i SAD”

Cui Tiankai, bivši kineski diplomat u Washingtonu, upozorio je studente da izbjegavaju pretjerano pojednostavljivanje uspona i pada velike sile ili geopolitičke složenosti odnosa između Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

“Slijepo obožavanje SAD nije naučno ili objektivno razumijevanje. S druge strane, vjerovanje da će SAD neizbježno propasti također je jednostrano i apsolutističko gledište, koje nije u skladu sa realnošću i objektivnošću”, izjavio je Cui, koji je bio diplomata Pekinga u Washingtonu od 2013. do 2021. godine.

Veze između Kine i SAD pogođene su napetostima oko Južnog kineskog mora i Tajvana, kao i sve većim američkim izvoznim ograničenjima na robu visoke tehnologije poput naprednih poluprovodnika, uprkos nedavnim naporima da se stabilizuju odnosi.

Cui je istakao da “SAD imaju puno problema – veoma velikih problema”, ali je naglasio njihovu vojnu i finansijsku snagu, kao i liderstvo u naučnim i kulturnim oblastima. Dodao je da je razvoj i evolucija SAD rezultat kombinacija različitih sila i faktora kao što su ekonomija, politika, kultura, stanovništvo i prirodni uslovi koji često djeluju spiralno, a ne pravolinijski.

“Dakle, naše razumijevanje toga bi trebalo biti sveobuhvatno, dimenzionalno, evoluirajuće i dijalektičko, a ne previše pojednostavljeno, apsolutno ili čak željno”, naglasio je Cui.

Ove izjave kineskog diplomate ukazuju na važnost objektivnog i sveobuhvatnog pristupa razumijevanju složenosti odnosa između dvije velike sile. Dok se Kina i SAD suočavaju s brojnim izazovima i napetostima, razumijevanje njihove međusobne povezanosti i interakcija ključno je za kreiranje konstruktivnih odnosa u budućnosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -