Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetHamas optužuje Netanjahua za blokiranje pregovora o prekidu vatre na Gazi

Hamas optužuje Netanjahua za blokiranje pregovora o prekidu vatre na Gazi

Palestinska grupa otpora Hamas je danas uputila optužbe izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu, tvrdeći da on blokira napore za postizanje sporazuma o prekidu vatre na Pojasu Gaze. Hamas je istakao da su pokazali fleksibilnost u pregovorima, ali da je Netanjahu postavio sve više prepreka, eskalirajući agresiju i zločine protiv palestinskog naroda.

U saopćenju koje je Hamas objavio, pozvali su posrednike da intervenišu kako bi okončali postupke koje oni nazivaju “manipulacijama i zločinima” Netanjahua. Također, međunarodnu zajednicu i Ujedinjene nacije (UN) su pozvali da preuzmu svoje odgovornosti i zaustave “genocid nad Palestincima u Gazi”.

Direktor CIA-e William Burns i šef izraelske službe sigurnosti Shin Bet su danas stigli u Egipat radi razgovora o prekidu vatre na Gazi i sporazumu o razmjeni zarobljenika između Izraela i Hamasa. Sjedinjene Američke Države, Katar i Egipat već nekoliko mjeseci posreduju u pregovorima između Izraela i Hamasa, ali do sada nije postignut sporazum.

U proteklih osam mjeseci izraelskih napada na Gazu, ubijeno je skoro 38.200 Palestinaca, a više od 87.900 ljudi je povrijeđeno. Veliki dijelovi Gaze danas leže u ruševinama zbog intenzivnih napada i blokade koja otežava dopremanje hrane, vode i lijekova.

Izrael je već optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, koji je izdao presudu kojom se Tel Avivu nalaže da odmah obustavi vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje se više od milion Palestinaca sklonilo od rata.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -