Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetZelenski: Orban ne može posredovati između Rusije i Ukrajine

Zelenski: Orban ne može posredovati između Rusije i Ukrajine

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbacio je mađarskog premijera Viktora Orbana kao posrednika u okončanju rata između Rusije i Ukrajine. Zelenski je istakao da samo moćne svjetske sile poput SAD-a, Kine ili EU mogu posredovati u ovom konfliktu.

Orban je nedavno posjetio Kijev i Moskvu te se sastao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, opisujući svoj posjet Kini kao dio “mirovnog putovanja”. Međutim, Zelenski je naglasio da bi samo sile snažnije od Rusije mogle donijeti mir, te da je EU, kao cjelina, također potencijalno dobar posrednik.

Zelenski je istakao da Orbanovi razgovori s Putinom nisu bili usklađeni s Kijevom te da čak i susreti s ruskim predsjednikom ne znače nužno volju za okončanje rata. On je napomenuo da je Ukrajina otvorena za prijedloge drugih zemalja, ali da bi ti prijedlozi trebali biti usklađeni s njihovom vizijom, posebno s mirovnim planom od deset tačaka.

Ukrajina planira održati drugi međunarodni samit ove godine kako bi razmotrila mogućnosti za postizanje mira. Kina, iako ima bliske veze s Rusijom, nije sudjelovala na prvom sastanku u junu.

Odbacivanje Orbana kao posrednika u ovom sukobu pokazuje da Ukrajina traži podršku od moćnijih sila u svijetu kako bi završila rat i postigla trajni mir.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -