Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeHrana i ZdravljeVelika greška roditelja: Jedno pričaju, drugo rade

Velika greška roditelja: Jedno pričaju, drugo rade

Mnogi roditelji se suočavaju s izazovima odgoja djece i često se pitaju kako da budu najbolji primjer svojoj djeci. Stručnjaci ističu da je jedna od najvećih grešaka roditelja to što jedno pričaju, a drugo rade.

Prema jednom stručnjaku, ukoliko i sami ne budemo djeci dobar primjer, ne možemo očekivati da budu uspješni. Djeca veoma pažljivo prate svoje roditelje i upijaju svaku njihovu riječ i ponašanje. Ukoliko primjere dobrog ponašanja ne vide u svojim roditeljima, teško će ih usvojiti.

Jedan od primjera negativnog utjecaja roditelja na dijete je dozvoljavanje pretjeranog korištenja mobitela. Djeca koja od malih nogu gledaju svoje roditelje zagledane u ekrane svojih mobilnih telefona, postaju ovisnici o tehnologiji. Stručnjaci navode da je to vrlo ozbiljan problem koji zahtijeva liječenje.

“Djeca nikad nisu kriva. Nedovoljno vremena koje provodimo s njima, odlaganje zajedničkih aktivnosti, a najviše pogrešan model koji im dajemo, kad nas iz dana u dan gledaju s našim telefonima, najmlađe uvlače u virtuelne svjetove. Život u virtuelnom vodi dijete u izolaciju, izgladnjivanje, odustajanje od škole, prijatelja, porodice…”, rekao je stručnjak u podcastu “Mamazjanija”.

Roditelji su ključni u formiranju ličnosti djeteta i stvaranju zdravih navika. Stoga je važno da budemo svjesni svoje uloge i da svojoj djeci budemo dovoljno posvećeni. Trebamo im pružiti kvalitetno vrijeme i biti emocionalno dostupni. To će utjecati na njihov emocionalni, socijalni i intelektualni razvoj.

Neka nam ovo bude opomena da uvijek budemo svjesni svoje uloge i da budemo dosljedni u onome što govorimo i radimo. Samo tako možemo postići uspješan odgoj i odgajiti sretnu i zdravu djecu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -