Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetFox: Nacionalistički zločin na Zapadnoj obali omogućio nerede i zastrašivanje Palestinaca

Fox: Nacionalistički zločin na Zapadnoj obali omogućio nerede i zastrašivanje Palestinaca

Na ceremoniji predaje kontrole nad Centralnom komandom ID general-majoru Aviju Bluthu u Jerusalemu, Fox je izjavio da se “ogromna većina” izraelskih doseljenika na Zapadnoj obali ponaša kao moralni građani koji poštuju zakon. Međutim, posljednjih mjeseci, nacionalistički zločini su se povećali, što je rezultiralo neredima i zastrašivanjem Palestinaca.

Fox je izrazio razočaranje zbog nedostatka hrabrosti lokalnog rukovodstva doseljenika da se suprotstavi ovim zločinima, istakavši da neodgovorni pojedinci koji šute dovode cijelu zajednicu doseljenika pod kritiku. On je naglasio da ovo nije predstavlja pravi judaizam i put Tore, već usvajanje putova neprijatelja.

Nadalje, Fox je izjavio da sigurnost Izraela ovisi o postojanju funkcionalne i jake palestinske vlasti, sa sigurnosnim mehanizmima koji održavaju red i zakon. Aktivno podrivanje sigurnosne realnosti na Zapadnoj obali prijeti sigurnosti Izraela.

Lideri doseljenika u izraelskom parlamentu, posebno ministar finansija Bezalel Smotrich, više puta su pokušali potkopati Palestinsku samoupravu. Ovi napadi na palestinske institucije otežavaju izgradnju mira i stabilnosti na Zapadnoj obali.

Fox je istakao da je potrebno zajedničko djelovanje izraelske i palestinske strane kako bi se osigurala sigurnost i stabilnost na Zapadnoj obali. Samo putem dijaloga i saradnje moguće je prevladati nacionalističke tenzije i uspostaviti trajni mir.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -