Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomePozitivnoBiznisSamsungovi radnici u štrajku traže povećanje plata i veća prava

Samsungovi radnici u štrajku traže povećanje plata i veća prava

Nacionalni sindikat Samsung Electronicsa, koji predstavlja skoro četvrtinu radne snage ove kompanije sa 30.000 članova, danas je najavio štrajk. Glavni zahtjevi sindikata su povećanje plata, dodatni dan godišnjeg odmora i jednakost u sistemu bonusa.

Iako analitičari smatraju da štrajk neće značajnije utjecati na proizvodnju Samsunga, koji je najveći proizvođač memorijskih čipova na svijetu, on ipak ima simbolično značenje. Pokazuje pad morala radnika zbog sve veće robotizacije proizvodnje. Ipak, iz kompanije su istakli da nije došlo do prekida u proizvodnji tokom štrajka.

Sindikat je objavio da će ove sedmice štrajkovati 6.540 radnika, uglavnom u proizvodnim pogonima. Oni tvrde da se štrajk odnosi i na radnike koji nadgledaju automatizirane proizvodne linije, što bi moglo ugroziti proizvodnju, prema njihovim riječima.

Samsungova uprava je ponudila “fleksibilnost” u platama i uslovima godišnjeg odmora, ali ne i povećanje plata koje je ključni sindikalni zahtjev. Agencija Reuters prenosi da sindikat nije zadovoljan ponudom.

Ovaj štrajk dolazi u vrijeme kada se suočavaju sa sve većim pritiskom zbog pada prodaje svojih pametnih telefona i sve veće konkurencije na tržištu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -