Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeGastro KutakRecept za savršene ćevape: Kombinacija junetine i janjetine učiniće ih neodoljivim

Recept za savršene ćevape: Kombinacija junetine i janjetine učiniće ih neodoljivim

Ćevapi su bez sumnje jedno od omiljenih jela na prostoru Balkana. Ako želite pripremiti savršene ćevape, donosimo vam jednostavan recept koji će oduševiti vaše nepce.

Za pripremu ćevapa potrebno vam je 1,5 kilograma mljevene junetine, 500 grama mljevene janjetine, četiri čena bijelog luka, dvije kašičice sode bikarbone i 40 grama soli.

Prvo, izrežite meso na sitno i posolite ga. U lonac stavite očišćeni luk, dodajte 100 mililitara vode i sačekajte dok provri. Nakon toga, sačekajte da se tekućina ohladi i njome prelijte meso.

Važno je da meso dobro promiješate kako bi začini ravnomjerno upili meso. Prekrijte posudu s mesom providnom folijom i ostavite je preko noći u frižideru. Time ćete omogućiti mesu da se marinira i dobije bogatiju aromu.

Nakon što je meso odstojalo u frižideru, izmlijte ga i ponovno prekrijte. Ostavite meso na sobnoj temperaturi četiri do pet sati kako bi postiglo optimalnu teksturu i mekoću.

Prije nego što oblikujete ćevape, dodajte sodu bikarbonu u meso i dobro ga promiješajte. Ova tajna sastojak pomoći će vam da dobijete mekanije i sočnije ćevape.

Sada je vrijeme za oblikovanje ćevapa. Uzmite komad mesa i rukama oblikujte male, valjkaste ćevape. Nakon što su oblikovani, ispecite ih na grill tavi ili roštilju dok ne dobiju lijepu zlatno smeđu boju.

Ukoliko želite, možete poslužiti ćevape s lukom, ajvarom i kajmakom. Sigurni smo da će ovaj recepat oduševiti sve ljubitelje ćevapa i donijeti osjećaj prave balkanske kuhinje u vaš dom.

Prijatno!

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -