Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetBrojanje mrtvih u Gazi: Stručnjaci iznose alarmantne brojke

Brojanje mrtvih u Gazi: Stručnjaci iznose alarmantne brojke

Prema nedavnoj studiji, koju su provodili stručnjaci Rasha Khatib, Martin McKee i Salim Yusuf, broj mrtvih u Gazi iznosi alarmantnih 7,9 posto ukupnog stanovništva opkoljene enklave. Korištenjem procjene stanovništva za 2022. godinu, koja iznosi 2.375.259, procijenjeni broj mrtvih doseže 38.153. Ovi stravični podaci stižu nakon što je palestinsko ministarstvo zdravstva saopćilo da je Izrael ubio najmanje 38.153 Palestinca od 7. oktobra, dok je više od 87.828 osoba ranjeno, uključujući 15.983 djece.

Studija je također istakla da službena evidencija Ministarstva zdravstva Gaze ne obuhvata više od 10.000 nestalih ili osoba koje su pokopane pod ruševinama. Ministarstvo je moralo proširiti svoje izvještavanje kako bi se prihvatili podaci iz pouzdanih medijskih izvora i osoba koje su prve reagirale na događaje. Iz tog razloga, broj smrtnih slučajeva detaljnije nije evidentiran. Također, Ministarstvo zdravstva Gaze je izvijestilo o broju neidentificiranih tijela u ukupnom broju umrlih, što iznosi 30% od 35.091 smrtnih slučajeva od 10. maja 2024.

Osim direktnih žrtava nasilja, istraživanje je ukazalo i na neizravne implikacije oružanih sukoba na zdravlje stanovnika Gaze. Iako sukob završi, u nadolazećim mjesecima i godinama očekuje se povećanje broja neizravnih smrti uzrokovano reproduktivnim, zaraznim i nezaraznim bolestima. Ova alarmantna situacija zahtijeva hitnu međunarodnu akciju kako bi se zaštitili životi stanovnika enklave.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -