Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetNovi narodni front ima najbolju startnu poziciju za formiranje vlasti u Francuskoj

Novi narodni front ima najbolju startnu poziciju za formiranje vlasti u Francuskoj

Iako će formiranje vlasti tek uslijediti u narednim danima i sedmicama, Novi narodni front sa 182 mjesta u parlamentu imat će najbolju startnu poziciju za formiranje vlasti te je za očekivati da predsjednik Francuske Emmanuel Macron prvo ovoj političkoj opciji dodijeli mogućnost formiranja vlasti.

Ono što je zanimljivo analizirati jeste i sama mapa na kojoj je označeno u kojim regijama su određene stranke osvojile najveći broj glasova. Tako se može vidjeti kako je Novi narodni front (182) pobijedio u brojnim dijelovima južne i zapadne Francuske, kao i široj regiji Pariza.

Druga stranka na izborima bio je Macronov savez Zajedno koji je osvojio 168 zastupničkih pozicija, a najveći broj glasova aktuelna vladajuća stranka osvojila je na zapadu Francuske te u određenim dijelovima sjevera i istoka.

Nacionalni front, desničarska stranka koju predvode Marine Le Pen i Jordan Bardella, najveći broj glasova osvojili su u sjevernim i sjeveroistočnim dijelovima Francuske, kao i na samom jugu gdje su ljudi u najvećem broju odlučili glas dodijeliti upravo ovoj opciji.

Francuska Republikanska partija, koju su u kampanji obilježili raskoli između onih koji su podržali desnicu te onih koji su odbili takvu mogućnost, imat će 46 zastupničkih pozicija, a najveći broj glasova ova politička opcija osvojila je u centralnim dijelovima Francuske.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -