Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetBerlin zabranjuje crveni trougao - simbol sukoba na Bliskom istoku

Berlin zabranjuje crveni trougao – simbol sukoba na Bliskom istoku

Njemački parlament usvojio je zahtjev kojim se traži zabrana korištenja crvenog trougla na demonstracijama i u kontekstu sukoba na Bliskom istoku. U zahtjevu se navodi da ovaj simbol “predstavlja neposrednu prijetnju Jevrejima i ljudima koji su predani slobodi i sigurnosti Izraela”. Njemački glavni grad, Berlin, ima najveću palestinsku populaciju u Europi i postao je žarište sukoba od 7. oktobra.

Propalestinski protesti su isprva bili zabranjeni, a demonstranti su hapšeni. Njemačka vlada snažno podržava Izrael, a sigurnost Izraela se smatra dijelom njemačkog Staatsräsona, odnosno razloga države. Ova odluka je prošla uz podršku demokršćanske i socijaldemokratske velike koalicije, kao i krajnje desničarskog AfD-a. Državni parlament također želi pomoći u donošenju zakona na saveznom nivou.

Opozicija je kritikovala ovaj prijedlog, tvrdeći da ide predaleko i da opće zabrane simbola nisu u skladu s ustavnim i zakonskim principima. “Ustvrdio je političar Zelenih, Vasili Franco. Propalestinski aktivisti reagovali su na ovu odluku i predložili korištenje njemačke zastave umjesto crvenog trougla.

Crveni trougao koriste palestinske grupe, uključujući Hamas, kao oznaku za ciljeve koje žele označiti na snimkama, poput izraelskih tenkova. Simbol je preuzet s palestinske zastave koja također sadrži crveni trokut. Ova odluka ima za cilj suzbijanje upotrebe ovog simbola i smanjenje tenzija u vezi s sukobom na Bliskom istoku.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -