Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetBogataš Boholiubov pobjegao iz Ukrajine zbog optužbi za zloupotrebu u PrivatBanci

Bogataš Boholiubov pobjegao iz Ukrajine zbog optužbi za zloupotrebu u PrivatBanci

Bogati ukrajinski biznismen i suosnivač grupe Privat, Hennadii Boholiubov, napustio je zemlju zbog optužbi za finansijsku zloupotrebu i loše upravljanje u PrivatBanci, najvećoj ukrajinskoj komercijalnoj banci.

Prema informacijama Ukrajinske pravde, Boholiubov je pobjegao vlakom Kijev-Chelm u noći s 23. na 24. juna, nakon što je saznao da mu je Ukrajinski Ured za ekonomsku sigurnost namjeravao uručiti obavijest o sumnji u slučaju PrivatBanke. Ovaj slučaj je doveo do nacionalizacije PrivatBanke 2016. godine zbog značajnih financijskih gubitaka.

Boholiubov je napustio zemlju s krivotvorenim dokumentima, iako je u Poljsku ušao s ličnim dokumentima. Prema izvorima, ukrajinski graničar koji mu je pomogao u bijegu prema Poljskoj, priveden je 6. jula.

Sada se Boholiubov nalazi u Austriji, gdje će možda pokušati zadržati svoju imovinu koja je prethodno bila zamrznuta po nalogu suda u Velikoj Britaniji 2018. godine. Ovaj nalog je izdao sud nakon što je pokrenut slučaj povrata dionica koje je Boholiubov imao u PrivatBanci prije nacionalizacije.

Važno je napomenuti da Boholiubov zbog svojih 62 godine ne podliježe mobilizaciji, pa samim time ne podliježe ni zabrani putovanja.

Ovaj novi slučaj samo produbljuje probleme s kojima se Boholiubov suočavao još od nacionalizacije PrivatBanke, a također baca novu sjenu na ukrajinski pravni sistem i borbu protiv korupcije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -