Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeHrana i ZdravljeJedna žlica maslinovog ulja dnevno može smanjiti rizik od smrti od demencije,...

Jedna žlica maslinovog ulja dnevno može smanjiti rizik od smrti od demencije, pokazuje novo istraživanje

Novo istraživanje znanstvenika s Harvarda otkrilo je da konzumacija jedne žlice maslinovog ulja dnevno može smanjiti rizik od smrti povezane s demencijom. Studija je pratila više od 92.000 odraslih osoba tijekom 28 godina i utvrdila je da konzumacija najmanje 7 grama maslinovog ulja dnevno smanjuje rizik za 28% u usporedbi s osobama koje rijetko ili nikada ne jedu maslinovo ulje.

Prema Anne-Julie Tessier, znanstvenoj suradnici za prehranu na Sveučilištu Harvard T.H. Chan School of Public Health, ovo istraživanje potvrđuje prehrambene smjernice koje preporučuju biljna ulja poput maslinovog ulja kao dio zdrave prehrane. Ono ne samo da podržava zdravlje srca, već potencijalno utječe i na zdravlje mozga.

Istraživanje je također pokazalo da zamjena jedne čajne žličice margarina ili majoneze s jednakom količinom maslinovog ulja može smanjiti rizik od smrti od demencije za osam do 14 posto. Zamjena drugim biljnim uljima ili maslacem nije donijela značajne rezultate.

Iako su rezultati obećavajući, potrebne su daljnje studije kako bi se bolje razumjelo koje je optimalno konzumiranje maslinovog ulja i kako ono točno smanjuje rizik od demencije. Znanstvenici također ističu mogućnost da maslinovo ulje posredno utječe na zdravlje mozga, zahvaljujući svojim dobrobitima za srce i krvne žile.

Ova studija je još jedan dokaz da sve što je dobro za kardiovaskularno zdravlje može imati pozitivan utjecaj i na zdravlje mozga. Konzumacija maslinovog ulja već je dokazano povezana s boljim kardiovaskularnim zdravljem, pa nije iznenađujuće da isto može biti povezano s manjim rizikom od demencije.

Ukupno gledajući, ova studija dodaje još jedan argument u korist konzumacije maslinovog ulja i uključenje biljnih ulja u svakodnevnu prehranu. Potrebno je educirati ljude o njegovim prednostima i poticati ih da ga redovito konzumiraju kako bi se mogao ostvariti najveći mogući zdravstveni učinak.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -