Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeMagazinAuto IndustrijaRevidiranje Zelenog pakta: Evropska narodna partija želi produženje upotrebe SUS motora nakon...

Revidiranje Zelenog pakta: Evropska narodna partija želi produženje upotrebe SUS motora nakon 2035. godine

Evropska unija planirala je da od 2035. godine zabrani prodaju novih automobila s motorima na unutrašnje sagorijevanje prema odluci Zelenog pakta. Međutim, najveća politička formacija u okviru Evropskog parlamenta, Evropska narodna partija (EPP), želi promijeniti ovaj plan u korist zadržavanja SUS motora i nakon 2035. godine.

Prema informacijama objavljenim u publikaciji Bloomberg, EPP predlaže transformaciju Zelenog dogovora u Zeleni dogovor za rast. Cilj ovog pakta je smanjenje emisije stakleničkih plinova za 55 posto do 2035. godine, ali uz manje birokratije i veću tehnološku otvorenost, prema riječima Petera Liesea, koordinatora ekoloških politika unutar stranke PPE.

Ova inicijativa dolazi zbog velike zabrinutosti u Europi oko povećanja životnih troškova povezanih s prelaskom na električnu mobilnost. Ovo je bio jedan od faktora koji je doveo do porasta podrške konzervativnim i krajnje desničarskim formacijama na prošlim izborima za Evropski parlament.

Njemačka je također izvršila pritisak na rukovodstvo Evropske unije da dopusti prodaju automobila s motorima na unutrašnje sagorijevanje nakon 2035. godine, ali samo pod uvjetom da koriste sintetička goriva. Prema najnovijim informacijama, revidirana verzija Zelenog pakta bit će usvojena 2026. godine, a SUS motori će opstati i nakon 2035. godine.

Iako još uvijek nije jasno u kojem će obliku trajati upotreba SUS motora, ova promjena stavlja naglasak na tehnološki napredak i zaštitu kompanija i domaćinstava unutar EU. Svjetsko tržište automobila čeka nove promjene, a samo vrijeme će pokazati kako će se razvijati ovaj novi Zeleni dogovor za rast.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -