Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetTurska poziva Assada na obnovu odnosa sa Sirijom

Turska poziva Assada na obnovu odnosa sa Sirijom

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će Turska poslati pozivnicu sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu u nadi da će obnoviti tursko-sirijske odnose na isti nivo kao što su bili prije izbijanja građanskog rata 2011. godine.

Erdogan je istakao da će poziv biti upućen bilo kada i da je spreman da odgovori na isti pristup ukoliko Assad preduzme korake ka poboljšanju odnosa sa Turskom. Turska je prekinula veze sa Sirijom nakon početka građanskog rata, tokom kojeg je podržavala pobunjene snage koje su željele svrgavanje Assada.

Tokom protekle decenije, Turska je izvela nekoliko prekograničnih vojnih operacija protiv militanata koje smatra prijetnjom nacionalnoj bezbjednosti. Uz to, Ankara je formirala “bezbjednu zonu” na sjeveru Sirije, gdje su turske snage trenutno stacionirane.

Sirijski zvaničnici su više puta izjavili da bilo kakva normalizacija odnosa može biti uspostavljena samo ukoliko Turska pristane da povuče hiljade vojnika sa sjeverozapada Sirije.

Ova najava dolazi usred promjena u regionalnoj politici Turske, koja se sve više okreće prema dijalogu i pregovorima. Erdoganova inicijativa pokazuje želju za stabilizacijom odnosa sa Sirijom i regionalnom suradnjom.

Obnavljanje tursko-sirijskih odnosa može imati značajan utjecaj na političku situaciju na Bliskom istoku, ali i na izbjegličku krizu koja je izazvala raseljavanje miliona Sirijaca.

Kako će se ova nova pozivnica odraziti na odnose između dvije zemlje i hoće li doći do ikakvog pomaka, ostaje da se vidi. U svakom slučaju, ova inicijativa daje nadu za moguću normalizaciju i stabilnost u regiji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -