Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetJosep Borrel upozorio mađarskog premijera Viktor Orbana na samitu Organizacije turkofonih zemalja

Josep Borrel upozorio mađarskog premijera Viktor Orbana na samitu Organizacije turkofonih zemalja

Visoki predstavnik Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost, Josep Borrel, upozorio je mađarskog premijera, Viktora Orbana, da na samitu Organizacije turkofonih zemalja predstavlja svoju zemlju, a ne EU kojom Mađarska trenutno predsjedava. Orbana je na to Podsjedio Borrel, javlja AFP.

Borrel je naglasio da je Orbanoovo sudjelovanje na neformalnom samitu država koje govore turski, koji se održavao 5. i 6. jula u azerbajdžanskom gradu Šuša, isključivo u okviru bilateralnih odnosa između Mađarske i te organizacije. Organizacija turkofonih zemalja je međunarodna organizacija osnovana 2009. godine od strane Azerbajdžana, Kazahstana, Kirgistana i Turske, kao Savjeta turkofonih država. Mađarska je postala promatrački član te organizacije 2018. godine.

Prema Orbanovim riječima, ova organizacija je važan stup suradnje između istoka i zapada, te je bliska turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu. Ipak, EU je odbacila priključenje Turske republike Sjeverni Kipar kao promatračkog člana ove organizacije 2022. godine, navodi AFP.

U svom saopćenju, Borrel je naglasio da EU odbacuje pokušaje Organizacije turkofonih zemalja da legitimizira turski entitet na sjevernom dijelu Kipra, koji nije priznat na međunarodnom nivou. Ovo upozorenje dolazi nakon Borrelovog sličnog upozorenja Orbanu u vezi s posjetom Moskvi. Evropska unija isključuje zvanične kontakte s Rusijom, što je Orbanov posjet bio u suprotnosti s tim stavom, zbog čega je Borrel istaknuo da Orban nije dobio mandat EU za ovaj posjet.

Mađarska, koja sebe naziva “neliberalnom demokracijom”, zbog nazadovanja u demokratskim procesima, suočava se s kaznom EU u vidu zamrzavanja šest milijardi eura namijenjenih toj zemlji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -