Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetKlima uređaji kao faktor društvene nejednakosti i izazov za električnu mrežu

Klima uređaji kao faktor društvene nejednakosti i izazov za električnu mrežu

Klima uređaji su postali neophodnost u modernom svijetu zbog sve češćih toplotnih talasa. Međutim, ovi uređaji nisu dostupni svima, povećavajući tako društvenu nejednakost. Po podacima CNN-a, potražnja za klima uređajima će se utrostručiti do 2050. godine zbog rasta temperature i prihoda stanovništva.

Problem koji se javlja sa klima uređajima je njihova neupotrebljivost u slučaju nestanka električne energije, a kako istraživanje Climate Central-a pokazuje, ekstremne vremenske prilike su uzrok nestanka struje u 80 posto slučajeva u Sjedinjenim Američkim Državama. Svaki aspekt vremena testira već ranjivu električnu mrežu.

Profesor Michael Webber sa Univerziteta Teksas ukazuje na to da je električna mreža u SAD-u projektovana za prošlost, a ne za budućnost. Oluje i visoke temperature predstavljaju glavnu prijetnju za mrežu, dok istovremeno korištenje klima uređaja dodatno opterećuje sistem.

Profesor Brian Stone sa Tehnološkog instituta Georgia napominje da se broj prekida u snabdijevanju električnom energijom u SAD-u udvostručio u protekle tri godine, a da se to najčešće dešava ljeti. Ovi podaci jasno ukazuju na nedovoljnu otpornost sistema.

Kombinacija sve veće potražnje za klima uređajima i neodgovarajuće električne mreže predstavlja veliki izazov za budućnost. Potrebno je ulaganje u obnovljive izvore energije i unapređenje električne mreže kako bi se osigurala sigurnost i jednakost u korištenju klima uređaja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -