Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomePozitivnoBiznisEP BiH: Izgradnja hidroelektrana ključna za proizvodnju električne energije

EP BiH: Izgradnja hidroelektrana ključna za proizvodnju električne energije

Preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EP BiH) ističe hidroelektrane kao hroničnu potrebu za proizvodnju električne energije. Direktor Buljubašić naglašava da je minimalna proizvodnja struje u hidroelektranama narednom periodu 100MW, posebno pominjući Drinu i Bosnu kao prioritete.

Buljubašić je također izrazio mišljenje da bi izgradnja hidroelektrana bila mnogo jednostavnija da ne postoje ekološka pitanja i da bi ih vjerovatno već izgradila prethodna uprava EP BiH. S obzirom na to da su tokom proteklih godina izgrađeni samo manji vjetroelektrani kao što je Vjetroelektrana Podveležje od 48MW, direktor EP BiH smatra da je neophodno ubrzati izgradnju novih energetskih postrojenja.

Smatra se da bi se izgradnja mogla ubrzati donošenjem posebnog zakona, poput zakona za autocestu Koridor 5C. Na svakom sastanku, Buljubašić ističe važnost gradnje energetskih postrojenja kako bi se postigla energetska nezavisnost i zadovoljile vlastite potrebe za električnom energijom.

Predstavljeni su i gubici u EP BiH, koji su iznosili 331 milion KM. Iako nema brzih rješenja, direktor Buljubašić naglašava da je izgradnja hidroelektrana ključna za poboljšanje stanja u energetskom sistemu.

Hidroelektrane su neophodne kako bi se osigurala stabilna proizvodnja električne energije u Bosni i Hercegovini. Izgradnja novih energetskih postrojenja, uz uvažavanje ekoloških pitanja, predstavlja prioritet za EP BiH kako bi se postigla energetska nezavisnost i osigurala vlastita proizvodnja električne energije u skladu sa potrebama i potrošnjom zemlje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -