Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetIzraelski napadi na Gazu ostavili hiljade porodica bez sanitarnih objekata i pristupa...

Izraelski napadi na Gazu ostavili hiljade porodica bez sanitarnih objekata i pristupa čistoj vodi

Sanitarni objekti i infrastruktura Gazanske teritorije su ozbiljno ugroženi nakon višemjesečnih brutalnih napada izraelske vojske. Hiljade porodica su prisiljene da se oslanjaju na morsku vodu za pranje, čišćenje, pa čak i piće. Ova humanitarna kriza je dovela do međunarodne osude Izraela i poziva na hitan prekid vatre.

Prema izvještaju agencije na platformi X, Izrael je kršio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja zahtijeva hitan prekid vatre. Nakon napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine, Izrael je pokrenuo brutalnu ofanzivu na Gazu. Od tada je više od 38.000 Palestinaca, uglavnom žena i djece, izgubilo život, dok je više od 87.000 osoba povrijeđeno.

Nakon devet mjeseci od izraelskog rata, veliki dijelovi Gaze su reducirani na ruševine. Blokada hrane, čiste vode i lijekova ozbiljno je utjecala na život građana. Izrael se suočava s optužbama za genocid pred Međunarodnim sudom pravde. Najnovija presuda nalaže Izraelu da odmah zaustavi vojnu operaciju u gradu Rafahu na jugu Gaze.

Ova humanitarna kriza u Gazi je neodrživa, a međunarodna zajednica mora hitno pružiti pomoć kako bi se stanje stabiliziralo. Osiguravanje pristupa sanitarnim objektima i čistoj vodi mora biti prioritet kako bi se zaštitilo zdravlje i blagostanje stanovnika Gaze.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -