Subota, 21 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPočela tradicionalna utrka s bikovima u Pamploni usprkos protestima

Počela tradicionalna utrka s bikovima u Pamploni usprkos protestima

U subotu je započela tradicionalna utrka s bikovima koja se svake godine održava u španskom gradu Pamploni, unatoč protestima boraca za zaštitu prava životinja. Festival San Fermin počeo je ispaljivanjem rakete “chupinazo” s balkona gradske vijećnice.

Festival traje devet dana i svake godine privuče oko 1,5 miliona turista. Najpoznatiji događaj festivala je “encierro”, odnosno trčanje s bikovima u uskim ulicama centra grada. Iako ova manifestacija privlači mnogo kontroverzi, ulice su i ove godine bile prepune hrabrih učesnika.

San Fermin ima dugu tradiciju koja datira još iz srednjeg vijeka, ali je proslavu popularizovao nobelovac Ernest Hemingway u svom romanu “Sunce se ponovo rađa” iz 1926. godine. Do danas, festival je postao jedan od zaštitnih simbola španske kulture.

Iako neki smatraju ovo okrutnim događajem prema bikovima, za mnoge lokalne stanovnike ovo je važan dio njihove tradicije i identiteta. Uprkos protestima i kontroverzama, tradicionalna utrka s bikovima u Pamploni nastavlja privlačiti pažnju širom svijeta.

Gradske vlasti su preduzele mjere kako bi osigurale sigurnost učesnika i publike tokom održavanja festivala. Sigurnost je uvijek od velike važnosti prilikom trčanja s bikovima, a povrede su česte zbog visokih rizika koje ova utrka nosi.

Iako je festival San Fermin pod lupom zbog svoje kontroverznosti, ljubitelji ovog događaja ne gube interes. Utrka s bikovima u Pamploni ostaje jedan od najpoznatijih festivala u Španiji i simbol hrabrosti i tradicije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -