Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeMagazinAuto IndustrijaFiat Punto: 30 godina legendarnog modela i dostupnost kabrioleta

Fiat Punto: 30 godina legendarnog modela i dostupnost kabrioleta

Kada je talijanski Fiat početkom devedesetih rješavao temeljni problem, kako zamijeniti ostarjeli Uno, novi model Punto postao je duhovni nasljednik malog popularnog Fiata i odmah postao evropski hit. Punto prve generacije službeno je predstavljen svijetu 1993. godine, a do danas je najprodavaniji model.

Punto je proslavio 30 godina od lansiranja i ušao u legendu, sa ukupno proizvedenih 3,43 miliona jedinica prve generacije. To je znatno nadmašilo drugu i treću generaciju koje su imale 2,96 miliona, odnosno 2,67 miliona prodatih primjeraka.

Osim uspješne prodaje, velikim uspjehu prvog Punta pridonio je i širok izbor karoserijskih verzija. Kupcima su bile dostupne hatchback verzije s troja i pet vrata, teretna varijanta s troja vrata i kabriolet s dvoja vrata. Baš Punto prve generacije bio je jedini dostupan s beskrajnim azurnim nebom iznad glave putnika, što je oduševilo mnoge Italijane koji žive uz more.

Zanimljivo je da je Fiat Punto Cabriolet proizvodila čuvena italijanska kompanija Bertone, umjesto na Fiatovoj standardnoj proizvodnoj traci. Devedesetih godina, Punto s otvorenim krovom bio je jedan od najpristupačnijih kabrioleta na svijetu, dostupan s ručnim i električnim pomičnim platnenim krovom, ovisno o tržištu.

Unatoč brojnim promjenama kroz tri generacije, Fiat Punto ostaje simbol talijanske dizajnerske i inovativne izvrsnosti. Njegov dugotrajni uspjeh potvrđuje da je i danas popularan među vozačima širom svijeta.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -