Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetUkrajinci koriste srpsku municiju u napadu na Ruse

Ukrajinci koriste srpsku municiju u napadu na Ruse

Ukrajinske snage su objavile video zapis u kojem se vidi kako koriste srpsku municiju u napadu na ruske snage. Ova taktika odbrane, koju su ranije istakli kao izuzetno značajnu, koristi granate M68P1 kalibra 82mm, koje su donirane iz Srbije.

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, je u prošlosti naglasio da je prodaja oružja i municije od vitalne važnosti za njegovu zemlju. Ovo otvara pitanje o daljoj mogućnosti prolaska oružja u treće zemlje.

Granate M93P1 kalibra 30mm također su korištene od strane Ukrajinaca u kombinaciji sa automatskim bacačima granata AGS-17. Ovaj video pokazuje kako se Ukrajina koristi srpskim oružjem i municijom kako bi se odbranila od ruskih snaga.

Ova situacija podiže pitanje o odnosima između Srbije i Rusije, s obzirom na to da korist od prodaje oružja i municije ima značajan utjecaj na srpsku ekonomiju. Također se postavlja pitanje o legalnosti prenosa srpskog oružja i municije u treće zemlje, kao što je Ukrajina.

Ukrajinska vojska, koja se bori protiv ruskih separatista na istoku zemlje, sada se oslanja na srpske resurse kako bi se oduprla ruskoj vojnoj sili. Ovo donosi nove faktore u već složen politički i vojni konflikt na istoku Ukrajine.

Municija koju koristi Ukrajina trenutno se ističe kao izuzetno važna za njihovu odbranu, a dolazi iz izraelske vojne tvornice Soltam. Ova municija se koristi u kombinaciji sa švedskim Haubits FH77 howitzer, što pokazuje koliko je važno da Ukrajina ima pristup kvalitetnom oružju i municiji.

S obzirom na trenutne geopolitičke tenzije, ova vijest ima potencijal za daljnje eskalacije sukoba između Ukrajine i Rusije. Dok se Ukrajina oslanja na srpsku municiju za svoju odbranu, Rusija će biti prisiljena odgovoriti na isti način kako bi očuvala svoje interese.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -