Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiRegijaOdržan okrugli stol u Rijeci u znak sjećanja na žrtve genocida u...

Održan okrugli stol u Rijeci u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

U Islamskom centru Rijeka jučer je održan okrugli stol u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Okupljanju su prisustvovali visoki dužnosnici i predstavnici vjerskih zajednica, koji su izrazili svoju podršku i sjećanje na ovu tragičnu stranicu bosanskohercegovačke povijesti.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Rijeka, Hidajet ef. Hasanović, srdačno je pozdravio prisutne, dok su riječi pozdrava uputili i nadbiskup riječki mons. Mato Uzinić, izaslanica župana Primorsko-goranske županije Ermina Duraj, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Armin Hodžić, ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Elma Kovačević Bajtal te muftija akademik Aziz ef. Hasanović.

Muftija je istaknuo važnost svjedočenja kao jednog od temelja rezolucije koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih naroda. Posebno se osvrnuo na ulogu majki Srebrenice koje su istinom i svjedočenjem doprinijele usvajanju rezolucije.

Kao znak sjećanja na žrtve genocida otkriveno je spomen-obilježje “Cvijet Srebrenice” na ulazu u Islamski centar Rijeka. Prisutnima se obratio muftija Hasanović koji je istaknuo važnost simbola poput ovog u promoviranju mira, ljubavi i zajedništva. Poručio je da se moramo zauzeti za univerzalne vrijednosti i prenijeti ljubav i istinu mlađim naraštajima.

Nadbiskup Mato Uzinić, zajedno s muftijom Hasanovićem i mnogim drugima, otkrio je spomenik Cvijet Srebrenice. Nakon nedavnog posjeta Srebrenici, nadbiskup se vratio potresen tim tragičnim događajem.

Ovaj okrugli stol i otkrivanje spomenika Cvijet Srebrenice predstavljaju jednu od mnogobrojnih inicijativa kojima se odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici i promovira mir među narodima. Vrijedno je istaknuti da je usvajanjem rezolucije o genocidu u Srebrenici postignut napredak u podizanju svijesti javnosti o ovom tragičnom događaju.

Sjećanja na žrtve genocida moraju biti uvijek svježa kako bismo nikada ne zaboravili ovu stranicu naše povijesti i kako bismo se borili protiv svake vrste mržnje i nasilja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -