Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetLe Pen protiv upotrebe francuskih raketa u Rusiji, prijeti otkazivanjem dozvole Kijevu

Le Pen protiv upotrebe francuskih raketa u Rusiji, prijeti otkazivanjem dozvole Kijevu

Marine Le Pen, liderka francuskog Nacionalnog fronta, izjavila je da će se protiviti upotrebi francuskih raketa dugog dometa u Rusiji i da će ukinuti dozvolu Kijevu za njihovu upotrebu. Ova izjava dolazi u trenutku kada se raspravlja o mogućem raspoređivanju francuskih trupa u Ukrajinu, što je predsjednik Emmanuel Macron nije isključio.

Le Penova je naglasila da je najvažnije da Francuska ne postane strana u konfliktu između Ukrajine i Rusije. Ona je istakla da je crvena linija u ovom slučaju spriječiti upotrebu francuskih raketa koje je isporučila Francuska protiv ciljeva u Rusiji.

“Ako Emmanuel Macron želi poslati trupe u Ukrajinu, ali premijer je protiv toga, onda neće biti slanja trupa. Premijer ima posljednju riječ”, rekla je Le Penova.

Ova izjava je izazvala reakciju Jordana Bardelle, vođe Nacionalnog skupa. On je rekao da, ukoliko njegova politička snaga dođe na vlast, neće dozvoliti Rusiji da “potroši” Ukrajinu.

Ova izjava Le Penove stavlja dodatni pritisak na predsjednika Macrona u vezi s njegovom politikom prema Ukrajini. Također, naglašava se i politički sukob između Le Penove i Bardelle, kao dvije vodeće desničarske političke snage u Francuskoj.

Situacija na istoku Ukrajine i odnos Francuske prema ovom konfliktu sigurno će privući pažnju medija u narednim danima, a ove izjave su samo dio šire rasprave o situaciji na terenu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -