Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetMeklaren pomaže vojsci u razvoju hipersonične rakete za obaranje rivala Rusije i...

Meklaren pomaže vojsci u razvoju hipersonične rakete za obaranje rivala Rusije i Kine

Britanski tim Formule 1 Meklaren udružio je snage s vojskom kako bi razvio hipersoničnu raketu u okviru milijardnog projekta. Ova raketa, koja bi bila pet puta brža od zvuka, imala bi potencijal da se takmiči s ruskim i kineskim hipersoničnim oružjem.

Meklaren je potpisao Sporazum o oružanim snagama, čime su se obavezali da će pomoći u razvoju rakete koja može skrenuti pri brzinama koje prelaze 6.400 kilometara na sat. Hipersonične rakete imaju sposobnost manevrisanja pri brzinama većim od pet puta brže od zvuka, čineći ih veoma teškim za presretanje.

Ministarstvo odbrane želi da razvije ove rakete u roku od šest godina kako bi nadoknadili zaostatak za Rusijom i Kinom, koje već posjeduju hipersonično oružje. Rusija je već lansirala hipersonične projektile Kinzhal i Zircon u Ukrajini, dok je Kina testirala dva hipersonična oružja.

Potpisivanje sporazuma prisustvovali su predstavnici Meklarena, Pirs Tin i Dai Pauel, a podršku su pružili i vojni zvaničnik viceadmiral Endru Berns. Tin je izjavio da je ponosan što su potpisali ovaj sporazum.

Hipersonično oružje ima vazdušnu prednost nad standardnim krstarećim raketama zbog svoje izuzetne brzine i mogućnosti manevrisanja tokom leta. Ova tehnologija mogla bi da obezbijedi potencijalnu prednost u sukobima s ruskom i kineskom vojskom.

Potpisivanje sporazuma uslijedilo je nakon što su vojni šefovi najavili razvoj lasera kao načina suočavanja s prijetnjom koju predstavljaju ruski dronovi i rakete. Ova sinergija između Meklarena i vojske otvara mogućnosti za napredak u razvoju inovativnog oružja i zaštite interesa britanske vojske na globalnom nivou.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -