Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiRegijaPredsjednik Srbije poručuje BiH: Neka se bave rezolucijama i dronovima, mi ćemo...

Predsjednik Srbije poručuje BiH: Neka se bave rezolucijama i dronovima, mi ćemo se fokusirati na razvoj!

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, uputio je poruku predsjedavajućem Predsjedništva BiH, Denisu Bećiroviću, i ministru odbrane BiH, Zukanu Helezu, da se trebaju baviti rezolucijama i dronovima, dok će se Srbija fokusirati na razvoj infrastrukture i rast privrede.

Vučić je danas istaknuo da bi Bećirović trebao prestati donositi odluke bez konsenzusa Predsjedništva BiH. Podsjećajući na nedavnu posjetu Bećirovića Rimu, gdje je predložio rezoluciju o podršci nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH bez saglasnosti Predsjedništva, Vučić je naglasio da se ne treba miješati u odluke drugih država.

S druge strane, ministar odbrane BiH, Helez, na društvenim medijima podijelio je snimak drona uz poruku koja je izazvala kontroverze. Napisao je da je taj snimak “najbolji penicilin za razdruživanje Republike Srpske i Federacije BiH”. Ova izjava izazvala je osudu mnogih zbog mogućeg utjecaja na sigurnost i stabilnost BiH.

Srbija, s druge strane, forsira razvoj infrastrukture kao prioritet, posebno pruga i puteva koji su ključni za povezivanje zemlje sa susjedstvom i daljim regionom. Ovaj fokus na ekonomski rast vidi se kao odgovor na političke tenzije u regiji.

U narativu vezanom za rezolucije i političke tenzije, Srbija želi sebe pozicionirati kao zemlju koja preferira ekonomski napredak i suradnju. Ovakav stav odražava i opredjeljenje za jačanje regionalne saradnje, što je u skladu sa principima stabilnosti i prosperiteta u regionu Balkana.

Sve u svemu, dok se sarajevski političari bave rezolucijama i političkim sporovima, Srbija fokusira svoje napore na stvaranje bolje ekonomske budućnost. Ostaje da se vidi koja strategija će donijeti dugoročne rezultate za obe zemlje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -