Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetPostignut napredak u pregovorima između Palestinske delegacije i Izraela

Postignut napredak u pregovorima između Palestinske delegacije i Izraela

Izvori bliski palestinskom pregovaračkom timu javljaju da su postignuti određeni pomaci u pregovorima sa izraelskom stranom. Naime, tačke koje su bile prepreka napretku pregovora su ublažene, javlja palestinski pregovarački tim.

Jedna od ključnih tačaka koje su bile sporne je pitanje oslobađanja zarobljenih talaca. Prema informacijama iz izvora, strane su se složile da će biti oslobađani izraelski vojnici koji su zarobljeni sedmog oktobra, uz dugoročni prekid vatre kao protuuslugu. Također, postignut je dogovor o povlačenju izraelskih trupa iz cijele regije Gaze, kao i otvaranje svih granica.

Iako još uvijek nema konkretnih sporazuma, atmosfera u pregovorima je optimistična, dajući nadu narodu u Gazi. Pregovarači ističu da su ovi pomaci znak da postoji volja za postizanjem mira i napretka u regiji.

Pored toga, Hamas je navodno obavijestio Hezbolah da prihvata prijedlog za primirje u Gazi. Međutim, Hamas ima i svoje uslove koji će biti dio pregovora.

Shouman, član palestinske delegacije, izjavio je da iako još nema konkretnih sporazuma, stvari su definitivno mnogo optimističnije nego što su bile ranije. Pregovarači su odlučni u nastojanjima da postignu održiv mir i stabilnost u regiji.

Prema informacijama iz izvora, detalji pregovora još uvijek nisu javno objavljeni, ali očekuje se da će se ovi pomaci odraziti na dalji tok pregovora između Palestinske delegacije i Izraela.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -