Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetIzraelski napad na Gazu: Najmanje 10 Palestinaca, među njima i članovi jedne...

Izraelski napad na Gazu: Najmanje 10 Palestinaca, među njima i članovi jedne porodice, izgubilo živote

Najmanje deset Palestinaca, među kojima su devet članova porodice Jahjouh, ubijeno je u subotnjem izraelskom napadu na centralni Pojas Gaze. Napad se desio u kampu Nuseirat, a medicinski izvori su potvrdili da je jedno dijete među žrtvama, dok je nekoliko ljudi povrijeđeno. Ova brutalna ofanziva Izraela na Gazu, koja traje još od napada palestinske grupe Hamas u oktobru 2023. godine, naišla je na snažnu međunarodnu osudu. Izrael je, također, pogođen optužbama za genocid pred Međunarodnim sudom pravde.

Od početka izraelskih napada Hamasom, više od 38.000 Palestinaca, uglavnom žena i djece, je izgubilo život, dok je više od 87.000 povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima. Devet mjeseci nakon završetka izraelskog rata, veliki dio Gaze se i dalje nalazi u ruševinama, dok su stanovnici suočeni s blokadom hrane, vode i lijekova.

Napad na kuću u kojoj su živjeli članovi porodice Jahjouh je samo jedan od brojnih primjera brutalnosti kojima su Palestinci izloženi u ovom dugotrajnom sukobu. Ovaj događaj još jednom ukazuje na potrebu za hitnim prekidom vatre i nastavkom pregovora kako bi se postigao trajni mir između Izraela i Palestine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -