Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetIzraelsko-američki odnosi se stabilizuju, polovina obećane pomoći stigla do maja 2024.

Izraelsko-američki odnosi se stabilizuju, polovina obećane pomoći stigla do maja 2024.

Prema najnovijem izvještaju Washington Posta, skoro polovina obećane pomoći Izraelu u iznosu od milijarde dolara stigla je do maja 2024., sedam mjeseci nakon početka rata između Izraela i Hamasa. Ova vijest dolazi nakon što je američki predsjednik Joe Biden optužen da je usporavao vojnu pomoć Izraelu.

“Ovo je ogroman, masivan poduhvat”, izjavio je visoki zvaničnik administracije za Washington Post. On je također dodao da ukupni iznosi pomoći pokazuju koliko su duboki i složeni odnosi između Izraela i Sjedinjenih Američkih Država. Ova tema je bila fokus razgovora između izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta i njegove delegacije sa američkim zvaničnicima u Washingtonu ove sedmice.

Prošle sedmice je izraelski premijer Benjamin Netanyahu javno optužio Bidenovu administraciju za usporavanje vojne pomoći Izraelu. Međutim, američki zvaničnici su odlučno demantirali te tvrdnje i istakli da su američki stručnjaci za transfer oružja pažljivo pregledali “stotine odvojenih predmeta” kako bi se ispunila obećanja o pomoći. Upravo su američki stručnjaci pratili Gallantovu posjetu Washingtonu kako bi dodatno ilustrovali njihovu posvećenost pružanju pomoći Izraelu.

Ovi događaji imaju za cilj stabilizaciju odnosa između Izraela i Sjedinjenih Američkih Država. Obećana pomoć Izraelu nije samo financijska, već i politička. Izrael se nada održavanju snažnog savezništva sa Sjedinjenim Američkim Državama kako bi osigurao svoju nacionalnu sigurnost i stabilnost u regiji.

U svjetlu najnovijih događaja i obećanja američke pomoći, Izrael će se nadati daljnjem jačanju i stabilizaciji odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -