U sklopu najnovijih istraživanja, znanstvenici su otkrili da svakodnevno konzumiranje određenih namirnica može poboljšati sposobnost mozga i opću mentalnu funkciju. Istraživanje je pokazalo da su biljne namirnice poput bobičastog voća, tamne čokolade i zelenog lisnatog povrća posebno korisne za održavanje mentalnog zdravlja.
Studija je provedena na velikom uzorku ispitanika i pokazala je da osobe koje su redovito konzumirale ove namirnice imaju bolju kognitivnu funkciju, bolju koncentraciju i poboljšanu memoriju u usporedbi s onima koji to nisu činili. Ovi rezultati pružaju dodatnu potvrdu da je prehrana važan čimbenik za zdravlje mozga.
“Bobičasto voće, tamna čokolada i zeleno lisnato povrće bogati su antioksidantima koji mogu zaštititi mozak od oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali”, objašnjava dr. Ana Marković, vodeći istraživač u ovom području. “Ti antioksidanti također mogu povećati protok krvi u mozgu, što rezultira boljim dotokom hranjivih tvari i kisika, što je ključno za optimalno funkcioniranje mozga.”
Ovi rezultati mogu imati implikacije za stariju populaciju koja se bori s gubitkom kognitivnih funkcija. “Uključivanje bobičastog voća, tamne čokolade i zelenog lisnatog povrća u prehranu može biti jednostavan način za očuvanje mentalnog zdravlja i sprječavanje gubitka funkcionalnosti mozga”, dodaje dr. Marković.
Osim toga, ova istraživanja su ukazala na važnost uravnotežene prehrane koja sadrži razne hranjive sastojke za zdravlje mozga. Kombinacija vitamina, minerala i antioksidansa iz različitih izvora hrane može imati pozitivan učinak na opće zdravlje i dobrobit mozga.
Dakle, jedan tanjur zelenog lisnatog povrća sa šakom bobičastog voća kao desert može biti jedan korak prema očuvanju mozga u dobroj formi. Ovi rezultati još jednom potvrđuju da se moždane funkcije mogu poboljšati promjenom prehrambenih navika, što čini prehranu ključnim faktorom u ukupnom zdravlju čovjeka.