Subota, 28 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetTadžikistan zabranjuje hidžab: Vlada donijela zakon o nošenju lokalne odjeće

Tadžikistan zabranjuje hidžab: Vlada donijela zakon o nošenju lokalne odjeće

Vlada Tadžikistana donijela je kontroverzan zakon kojim se zabranjuje nošenje hidžaba, vjerskog pokrivala za glavu koje nose muslimanke. Ovaj potez je posljednji u nizu od 35 zakona povezanih s religijom i uključen je kao dio “zaštite nacionalnih kulturnih vrijednosti” i “sprečavanja praznovjerja i ekstremizma”. Zakon, koji je odobren prošlog četvrtka, također zabranjuje nošenje “strane odjeće”, uključujući hidžab, te se građanima Tadžikistana preporučuje nošenje lokalne nošnje.

Prekršitelji ovog zakona bit će suočeni s ozbiljnim novčanim kaznama. Obični građani mogu dobiti kaznu u iznosu od gotovo 700 eura, vladini službenici do 4.694 eura, dok su vjerske osobe podložne kazni od oko 5.000 eura. Ova odluka je izazvala kontroverze s obzirom na činjenicu da je Tadžikistan, s populacijom od 10 miliona ljudi, većinom muslimanska zemlja (96% stanovništva).

Slični zakoni doneseni su ranije ovog mjeseca koji su utjecali na razne vjerske običaje, uključujući i popularnu tradiciju poznatu kao “iydgardak”. Ova drevna praksa u Tadžikistanu uključuje djecu koja idu od vrata do vrata prikupljajući džeparac tokom Bajrama.

Ova politika iznenadila je mnoge, budući da je Tadžikistan muslimanska zemlja u kojoj većinsko stanovništvo prakticira islam. Međutim, vlada insistira da ovim zakonom želi “zaštititi nacionalnu kulturu” i spriječiti praznovjerje i ekstremizam.

Te odluke naišle su na kritike iz domaćih i međunarodnih izvora, koji tvrde da je ograničavanje religijskih sloboda suprotno principima ljudskih prava. Očekuje se da će zabrana hidžaba izazvati dodatne tenzije i konflikte između vlasti i vjerske zajednice.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -