Subota, 28 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIzašao iz zatvora: Žulijan Asanž oslobođen izručenja

Izašao iz zatvora: Žulijan Asanž oslobođen izručenja

Osoba koja je godinama bila na meti američkih vlasti zbog objavljivanja povjerljivih vojnih zapisa, Žulijan Asanž, napokon je izašao iz zatvora. Američke vlasti su pristale na sporazum o priznanju krivice s osnivačem “Wikileaksa”, zbog čega su odustali od zahtjeva za izručenje iz Velike Britanije.

Prema sudskim dokumentima, Asanž će biti osuđen na kaznu od 62 mjeseca, što predstavlja vrijeme koje je već proveo u britanskom zatvoru. Nakon prihvatanja priznanja krivice od strane sudije, Asanž će moći da se vrati u Australiju, svoju zemlju rođenja.

Asanž je proveo više od pet godina izoliran 23 sata dnevno, a sada će se napokon ponovo spojiti sa suprugom Stelom Asanž i njihovom djecom, koji su oca poznavali samo iza rešetaka, kako je saopćila kompanija “Wikileaks”.

Federalni sudija na Sjevernim Marijanskim otocima zakazao je ročište za izjašnjavanje o krivici i izricanje kazne za srijedu ujutro. Tužioci Ministarstva pravde su tražili da postupak bude održan odmah, jer je Asanž odbio da kroči u kontinentalnu SAD radi priznanja krivice.

Asanž je bio optužen za objavljivanje povjerljivih vojnih zapisa koje je dostavila bivša analitičarka vojne obavještajne službe Čelsi Mening. Suočio se s 18 tačaka optužnice, prijeteći mu kazna od 175 godina zatvora.

Očekuje se da će se Asanž vratiti u Australiju nakon ročišta. Predsjednik Džo Bajden je posljednjih mjeseci nagovještavao mogući dogovor koji su zvaničnici australijske vlade gurali.

Asanžova borba da izbjegne krivično gonjenje u Sjedinjenim Državama je završena pobijedom u britanskom sudu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -