Subota, 28 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetJulian Assange oslobođen nakon postizanja sporazuma o priznanju krivice za optužbe za...

Julian Assange oslobođen nakon postizanja sporazuma o priznanju krivice za optužbe za špijunažu sa SAD-om

Osnivač “Wikileaksa” Žulijan Asanž (Julian Assange) napustio je britanski zatvor nakon postizanja sporazuma o priznanju krivice zbog optužbi za špijunažu sa SAD-om. Prema sporazumu, Asanž je pristao priznati krivicu po jednoj tački optužnice i očekuje se da će biti osuđen na 62 mjeseca već odslužene kazne na saslušanju na otoku Saipan u srijedu. Ova vijest predstavlja kraj dugogodišnje pravne borbe i pritvora za Asanža.

Asanž je postao poznat 2006. godine kada je osnovao WikiLeaks, web stranicu namijenjenu curenju povjerljivih ili osjetljivih informacija. Tijekom godina, WikiLeaks je objavio razne važne dokumente i video uratke koji su izazvali kontroverze i uzburkali javnost.

Njegove pravne bitke i borbe protiv izručenja SAD-u trajale su više od 13 godina. Optužbe uključuju objavljivanje tajnih vojnih izvještaja, diplomatskih dokumenata i optužbe za seksualno zlostavljanje. Tokom boravka u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, Asanž je dobio politički azil kako bi izbjegao izručenje SAD-u.

Nedavno je Asanž dobio dvoje djece dok je bio u ambasadi, a njegova partnerica Stela Moris je javno izrazila zabrinutost za njegovo zdravlje i pozvala na njegovo oslobođenje.

Odluka britanskog sudije da ne izruči Asanža SAD-u je izazvala kontroverze. Američka vlada je najavila da će se žaliti na tu odluku i istaknula mogućnost da Asanž odsluži kaznu u Australiji.

Međutim, iznenadni sporazum postignut između Asanža i američkog ministarstva pravosuđa sada znači da će Asanž biti oslobođen. Detalji sporazuma nisu otkriveni, ali se očekuje da će Asanž biti oslobođen nakon što izjasni krivicu po jednoj tački optužnice.

Ovo je definitivno preokret u dugotrajnoj pravnoj borbi koja je pratila Asanža više od jednog desetljeća. Asanž će se vratiti u Australiju kao slobodan čovjek, no njegovo ime će zauvijek ostati vezano uz WikiLeaks i kontroverznu ulogu koju je imao u objavljivanju tajnih informacija.

[![Izvor:](https://www.example.com)](https://www.example.com)

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -