Subota, 28 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetRumunija proširuje zračnu bazu "Mihail Kogălniceanu" uoči napetosti sa Rusijom

Rumunija proširuje zračnu bazu “Mihail Kogălniceanu” uoči napetosti sa Rusijom

Rumunija je započela ambiciozan projekat proširenja svoje zračne baze “Mihail Kogălniceanu” koja se nalazi u blizini ukrajinske granice. Prema informacijama koje je prenijela agencija Anadolija, rumunska vlada je izdvojila budžet od blizu 2,7 milijardi dolara za ovu inicijativu.

Lokalni mediji izvještavaju da je pukovnik Nicolae Cretu, komandant baze, istakao da je ruska aneksija gruzijskog teritorija 2008. godine i Krima 2014. godine bila odlučujući faktor u donošenju odluke o proširenju baze. Ova odluka je posljedica promjena u geopolitičkim odnosima i povećanih napetosti sa Rusijom.

Projektom proširenja baze planira se izgradnja nove piste, stražarskog tornja i dodatnih hangara za skladištenje sadašnje i buduće vojne opreme. Očekuje se da će ova baza postati jedna od najvećih zračnih baza NATO saveza u Evropi.

Posebno zanimljiva je činjenica da se baza “Mihail Kogălniceanu” nalazi u neposrednoj blizini Crnog mora te je zbog toga od strateške važnosti. Također, njena blizina ruskoj teritoriji privlači pažnju strateških analitičara i medija.

Ovo proširenje zračne baze predstavlja važan korak za Rumuniju u jačanju svoje vojne sposobnosti i sigurnosti. Projekat će pružiti dodatna sredstva i infrastrukturu za NATO misije i operacije u regionu, a istovremeno će poslati snažnu poruku odvraćanja Rusiji.

Izgradnja i modernizacija vojnih infrastruktura su ključne komponente za jačanje sigurnosti i stabilnosti u regiji. Proširenje zračne baze “Mihail Kogălniceanu” će omogućiti efikasnije djelovanje NATO saveza u slučaju eventualnih kriznih situacija, kao i jačanje odbrane protiv mogućih prijetnji.

Rumunija nastavlja ulaganja u svoje vojne sposobnosti kako bi se prilagodila promjenama u sigurnosnom okruženju i ojačala svoju poziciju kao važan saveznik u NATO savezu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -